Αυξήσαμε κατά 20% τους δικαιούχους κουπονιών/voucher για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αυξήσαμε κατά 30% τα εισοδηματικά κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα.
Αυξήσαμε κατά 10% την αξία του κουπονιού, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί ο κάθε σταθμός στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα.
Διορθώσαμε μια αδικία δεκαετιών, εντάσσοντας στο πρόγραμμα τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο.
Εξασφαλίσαμε 180 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων για βρέφη σε υφιστάμενους βρεφικούς σταθμούς ή σε νέους ιδιωτικούς σε όλη τη χώρα.
Πρόγραμμα Κυψέλη
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυψέλη» εισάγαμε για πρώτη φορά στους βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας, την Πρώιμη Ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών και αναπηριών.
Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα ολιστικό πρόγραμμα υπηρεσιών πρώιμης παρέμβασης για παιδιά έως 6 ετών αλλά και για τις οικογένειές τους.
Αναδοχή
Θέσαμε ως ξεκάθαρη προτεραιότητά μας την αποϊδρυματοποίηση.
Μέσα σε 4 χρόνια, βρήκαμε οικογένεια (θετή ή ανάδοχη) σε πάνω από 1.200 παιδιά (τα μισά από όσα ζούσαν σε ιδρύματα).
Ενισχύσαμε έμπρακτα τον θεσμό της αναδοχής.
Δημιουργήσαμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους, που συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί.
Θέσαμε σε λειτουργία το νέο σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών.
Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες έτσι ώστε όταν θέλει κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας μέσα σε 6 μήνες μπορεί να έχει στην αγκαλιά του ένα παιδί.
Διευρύναμε τα ηλικιακά όρια αναδοχής και τώρα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης από 25 έως και 75 ετών (από 30-60 που ήταν μέχρι πρόσφατα).
Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης - αυτόματα και ψηφιακά - μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας anynet.gr.
Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε οροθετικούς συμπολίτες μας και φορείς ηπατίτιδας Β.
Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε την Επαγγελματική Αναδοχή που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον. Με μηνιαία αμοιβή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τον επαγγελματία ανάδοχο.
Θεσμοθετήσαμε το Πρόγραμμα «Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης», δίνοντας τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου μεγαλύτερες δομές σε μικρά διαμερίσματα εντός πόλεων.
Παιδική κακοποίηση
Καταστήσαμε υποχρεωτικό ότι κάθε χρόνο όλοι όσοι εργάζονται στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας πρέπει να καταθέτουν ενημερωμένο πιστοποιητικό ψυχικής υγείας.
Θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων ο οποίος έχει το ακαταδίωκτο.
Θέσαμε ως απαραίτητη -και αυτονόητη- προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όσους φροντίζουν παιδιά.
Ορίσαμε σαφείς κανόνες λειτουργίας για τις δομές παιδικής προστασίας. Μετά από 200 χρόνια ύπαρξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες.
Ορίσαμε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Δίκαιο με σαφήνεια τι είναι παιδική κακοποίηση.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ενσωμάτωσε την Εγγύηση για το Παιδί στην εθνική της νομοθεσία.
Αναβαθμίσαμε τις αρμοδιότητες των Κοινωνικών Συμβούλων διασφαλίζοντας ουσιαστικούς, κι όχι τύποις, ελέγχους.
Γονείς
Θεσμοθετήσαμε άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές και γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ.
Επεκτείνουμε το μειωμένο ωράριο εργασίας και στις μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και δώσαμε το δικαίωμα σε γονείς και φροντιστές παιδιών έως δώδεκα ετών να επιλέγουν ευέλικτα σχήματα εργασίας, όπως οι ίδιοι θέλουν.
Για πρώτη φορά, αναγνωρίσαμε στις θετές μητέρες το δικαίωμα στην άδεια λοχείας εννέα εβδομάδων και στην ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας διάρκειας έξι μηνών και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ.
Θεσπίσαμε το επίδομα γέννησης 2000 ευρώ για κάθε παιδί.
Θεσμοθετήσαμε τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης μέσω Τεχνολογίας (STEM), για όλα τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.
Θεσμοθετήσαμε τη δημιουργία day camps για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ευάλωτων παιδιών.
Επεκτείναμε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων με αύξηση κατά 40.000 μερίδες και ένταξη 270 νέων σχολείων.