Πηγή: Βραδυνή.
Ο σεβασμός της διαφορετικότητας των ατόμων είναι βασική έκφραση της υπεύθυνης διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Στο Υπουργείο Εργασίας το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά. Η καταστατική μας αποστολή είναι η Πρόνοια και προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Η διαφορετικότητα δεν είναι στίγμα. Η διαφορετικότητα είναι ζητούμενο. Εργαλείο ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνίας μας. Προϋπόθεση επιτυχίας κι όχι μια απλή ηθική επιταγή των καιρών μας. Το δικαίωμα στην εργασία βρίσκεται στον πυρήνα των συμπεριληπτικών κοινωνιών και θα πρέπει να αναγνωρίζεται εμπράκτως. Δική μας υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι θα γίνεται με όρους δικαιοσύνης. Η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι πολύ σημαντική γιατί αντανακλά την ανάγκη όλων μας να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με έναν τρόπο υπεύθυνο και ηθικό, να φέρονται ως ενεργοί πολίτες στις κοινωνίες όπου λειτουργούν, να νιώθουμε ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες με όλους εμάς.
Τον Νοέμβριο του 2020 υπογράψαμε τη «Χάρτα Διαφορετικότητας» η οποία είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια όλων των εταιρικών διαδικασιών τηρείται και εφαρμόζεται αυστηρά και απαρέγκλιτα η αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.
Για εμάς η έμφυλη ισότητα και η απρόσκοπτη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι κομβικής σημασίας. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο επενδύουμε στην προσχολική αγωγή. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι το κλειδί στην ένταξη των μαμάδων στην αγορά εργασίας την ίδια στιγμή που ενισχύουν το ίδιο το παιδί. Αυξήσαμε κατά 30% τα κουπόνια για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Προχωρήσαμε με 180 εκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς -τριπλασιάζοντας έτσι τις υφιστάμενες θέσεις- και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης σε τεχνολογικές επιστήμες για παιδιά του γυμνασίου. Ενισχύουμε τη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες θα μπορούν εργαζόμενες μητέρες να αφήνουν βρέφη και νήπια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στις επιχειρήσεις που δουλεύουν. Ακόμα, επενδύουμε στην προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης βρεφών μέσα από το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι πιστοποιημένου φροντιστή σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Θεσμοθετήσαμε άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές και γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ. Επεκτείνουμε το μειωμένο ωράριο εργασίας και στις μητέρες που απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και δώσαμε το δικαίωμα σε γονείς και φροντιστές παιδιών έως δώδεκα ετών να επιλέγουν ευέλικτα σχήματα εργασίας, όπως οι ίδιοι θέλουν. Για πρώτη φορά, αναγνωρίζεται στις θετές μητέρες το δικαίωμα στην άδεια λοχείας εννέα εβδομάδων και στην ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας διάρκειας έξι μηνών και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ.
Η επαγγελματική κατάρτιση και η διασύνδεση των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την αγορά εργασίας είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντική για την ένταξή τους στην κοινωνία. Ξεκινάμε το πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για 200 άτομα στο φάσμα του αυτισμού που συνδυάζει την εύρεση εργασίας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις δυνατότητές τους, την πλήρη επιδότηση του μισθού τους και παράλληλα θα ενσωματώνει υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης στην εργασία. Επιπλέον, με την υπηρεσία του «Προσωπικού Βοηθού» ενισχύουμε την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής τους.
Καταρρίπτουμε τα στερεότυπα και υποστηρίζουμε έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει την ένταξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας στην αγορά εργασίας. Οι εργοδότες και οι επιχειρηματίες που έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή των ίσων ευκαιριών είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι αυτής της προσπάθειας και πολύτιμοι σύμμαχοί μας. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ενδεχομένως, ενυπάρχει το στοιχείο της προβολής των εταιρειών και βελτίωσης της δημόσιας εικόνας τους. Όμως αυτό δεν δύναται να αποτελεί μομφή προς τις εταιρείες ούτε μπορεί να μειώσει την αξία των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η συμπόρευση Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα για την προστασία της κοινωνίας είναι το κέρδος από αυτή την εμπειρία και πάνω σε αυτό πρέπει να συνεχίζουμε να χτίζουμε, δίνοντας σάρκα και οστά στη δέσμευσή μας ότι: «δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».