«Η παιδική προστασία είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας»

Πηγή: Manifesto
Δημοσιογράφος:  Ντόρα Κουτροκόη

Πώς σχολιάζετε τη διαρροή των στοιχείων της Ελένης Χρονοπούλου; Μία γυναίκα που βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τον βιασμό και κακοποίησή της και ξαφνικά βλέπει το πρόσωπο της σε όλα τα ΜΜΕ δεν πιστεύετε ότι ξαναζεί τον εφιάλτη;

Η δημοσιοποίηση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων της καταγγέλουσας, ερήμην της, προφανώς και είναι απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προχώρησε στη διενέργεια έρευνας για τη διαρροή των στοιχείων της καθώς και στην έκδοση προσωρινών διαταγών περιορισμού της επεξεργασίας αυτών. Όσες προσπάθειες αποδόμησης της προσωπικότητας των θυμάτων κι αν γίνουν, είναι άλλωστε συνήθης η τακτική μετακύλισης της ευθύνης από τον θύτη στο θύμα, δεν θα καταφέρουν να τα αποτρέψουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν. Τα θύματα δεν είναι πια μόνα τους κι αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι.

Τι μήνυμα στέλνετε στις γυναίκες που, βλέποντας αυτήν την εξέλιξη, ενώ υφίστανται κακοποίηση θα διστάσουν να προχωρήσουν σε καταγγελία; Ποιος ο ρόλος της Πολιτείας;

Ρητά και αδιαπραγμάτευτα με τα θύματα. Καμία ανοχή σε καμία κακοποιητική συμπεριφορά απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων. Το Δίκτυο Δομών μας περιλαμβάνει 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και τη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, όλον τον χρόνο. Παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, εργασιακής στήριξης και νομικής συμβουλευτικής, καθώς και δωρεάν φιλοξενία σε όσες γυναίκες (με τα παιδιά τους) πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον. Ξεκίνησε και η λειτουργία του ”Panic Button” σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν στο κινητό τηλέφωνό τους έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε περίπτωση που απειλείται η σωματική ακεραιότητά τους ή κινδυνεύει η ζωή τους. Στον αγώνα κατά της βίας καμία γυναίκα δεν είναι μόνη.

Σε τι στάδιο βρίσκεται ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού; Είναι εφικτή η επέκτασή του σε ολόκληρη την επικράτεια;

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα τους. Για το πρόγραμμα έχει προβλεφθεί κατά τη διάρκεια της α’ φάσης να υπάρξουν 1000 ωφελούμενοι (αυτή τη στιγμή έχουν επιλεγεί, συνδεθεί και υπογράψει συμφωνητικό περίπου 50 ωφελούμενοι). Αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και η β’ φάση του προγράμματος για την υπόλοιπη Ελλάδα για άλλους 1000 ωφελούμενους, με στόχο την υποστήριξη συνολικά 2000 ατόμων με αναπηρία. Το 2024 η υπηρεσία θα επεκταθεί πανελλαδικώς. Το Πιλοτικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 41 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η πανελλαδική εφαρμογή του θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ με 320 εκατομμύρια ευρώ.

Έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε δομές. Έχετε πετύχει τον στόχο που είχατε θέσει από το 2019 για την αναδοχή;

Τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν σε ανάδοχες οικογένειες κι όχι να μένουν στα ιδρύματα τα οποία είναι από τη φύση τους κακοποιητικά, σύμφωνα με τους ειδικούς παιδικής προστασίας ανά τον κόσμο. Το 2020 καταγράψαμε για πρώτη φορά το σύνολο των παιδιών που διαβιούσαν σε δομές και τότε αριθμούσαν 2280 παιδιά. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν υλοποιηθεί 589 υιοθεσίες και 529 αναδοχές – συνολικά 1.118 έχουν βγει από τα ιδρύματα. Στόχος μας είναι στο τέλος αυτής της δεκαετίας να εκλείψει εντελώς το μοντέλο ιδρυματικής φροντίδας, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τον θεσμό της αναδοχής. Τι έχουμε κάνει; Θεσμοθετήσαμε μηνιαίο επίδομα αναδοχής για κάθε ανάδοχο, διευρύναμε τα ηλικιακά όρια των υποψηφίων αναδόχων, δώσαμε πλέον το δικαίωμα στην υιοθεσία και την αναδοχή σε φορείς του HIV και της ηπατίτιδας Β. Με το νέο σύστημα που φτιάξαμε και εφαρμόζουμε, σε 6 μήνες γίνεσαι ανάδοχος. Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε την Επαγγελματική Αναδοχή που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον, με μηνιαία αμοιβή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τον επαγγελματία ανάδοχο. Στη χώρα μας έχουν αυξηθεί οι ανάδοχοι κατά 194% τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν όσοι χρειάζονται. Το ότι ο κόσμος μιλάει πλέον για οικογένειες και δεν θα σκεφτεί το καλό ίδρυμα είναι μια κατάκτηση. Μέσα από την καρδιά μου θέλω να πω στους συμπολίτες μας πως η αναδοχή μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να μεγαλώσουν μέσα σ’ ένα σπίτι που θα μπορούν να θεωρούν δικό τους.

Εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, θα επιθυμούσατε να συνεχίσετε το έργο σας στο Υπουργείο Εργασίας ή θα βλέπατε τον εαυτό σας σε μία καινούρια θέση; 

Η δημόσια διοίκηση ήταν για εμένα μάθημα ζωής. Μια πολυπαραγοντική εξίσωση που απαιτεί από ‘σενα διαρκή και σκληρή δουλειά. Δεν τη φοβήθηκα και δεν θα τη φοβηθώ ποτέ τη σκληρή δουλειά. Αντίθετα, μου αρέσει και με πεισμώνει. Υψώνω τη φωνή μου με αφοβία όπου χρειάζεται, σπάω αυγά, δέχομαι επιθέσεις αλλά δεν το βάζω κάτω κι αυτό θα συνεχίσω να κάνω σε όποια θέση κι αν βρίσκομαι. Με επιμονή, υπομονή, αφοσίωση, θάρρος και ενσυναίσθηση.

Για ποια αλλαγή που φέρατε νιώθετε περήφανη;

Για εμάς, αλλά και για εμένα προσωπικά, η παιδική προστασία είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Θεσπίσαμε σαφείς κανόνες λειτουργίας στις δομές προστασίας παιδιών, οι οποίες παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες, με μόνο στόχο να προστατεύουμε κάθε παιδί και τα δικαιώματά του. Θέσαμε ως απαραίτητη (και αυτονόητη) προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όσους φροντίζουν τα παιδιά μας. Για πρώτη φορά συστήσαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους. Θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων ο οποίος είναι αποδέκτης των αναφορών κακοποίησης και έχει την ευθύνη να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες αρχές και τη διοίκηση της Μονάδας, όπως ορίζει ο νόμος. Προχωράμε όμως και ενισχύοντας τους κανόνες και αυστηροποιώντας το πλαίσιο που αφορά στον έλεγχο των δομών, την οικονομική διαφάνεια αλλά και τη διαχείρισή τους. Χρειάστηκε να περάσουν δύο αιώνες για να μπορέσουμε ως Πολιτεία να θεσμοθετήσουμε ένα πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία των μονάδων παιδικής προστασίας. Το καταφέραμε παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκα. Τα παιδιά είναι πλέον προστατευμένα και ασφαλή για όσο χρόνο χρειαστεί να μείνουν εντός των μονάδων παιδικής προστασίας. Θα συνεχίσω να μάχομαι μέχρι να βρούμε για όλα την κατάλληλη οικογένεια, με πλήρη επίγνωση της ευθύνης μου απέναντι τους.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον Πειραιά όπου είστε υποψήφια;

Ο Πειραιάς είναι η πόλη μου. Η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η πόλη των γονιών και των παππούδων μου. Συναντούσα και συναντώ καθημερινά συμπολίτες μας στον Πειραιά και στα Νησιά μας και η επαφή μαζί τους μου δίνει δύναμη να αγωνιστώ για την παράταξή μας. Για την ανάδειξη του έργου μας, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στις ερχόμενες εκλογές. Θα αγωνιστώ για τον Πειραιά, μια πόλη σύγχρονη και δυναμική. Για ένα λιμάνι εξωστρεφές που πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και θα βρίσκεται. Τα έργα στο λιμάνι μας, η ανάπτυξη του εμπορικού λιμανιού, η δημιουργία κοιτίδων έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, η ανάπλαση σημαντικών σημείων και κόμβων, οι εμβληματικές επενδύσεις, είναι μερικά από τα πεδία που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εγώ προσωπικά ως Πειραιώτισσα, έχουμε αφοσιωθεί. Στηρίζουμε έμπρακτα το έργο των τοπικών αρχών, ώστε όλοι μαζί να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του τόπου μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύουμε διαρκώς την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.