«Θα αγωνιστώ για την παράταξη και τον Πειραιά μου!»

Πηγή: POLITICAL
Δημοσιογράφος: Σωτήρη Πίκουλας

Ποια εικόνα αποκομίζετε από το ενδιαφέρον για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα περίοδο;

Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Με ενεργητικές κοινωνικές πολιτικές ενδυναμώνουμε τα παιδιά και ενισχύουμε όσες περισσότερες οικογένειες μπορούμε. Για πρώτη φορά με το νέο πρόγραμμα που φτιάξαμε τα ίδια τα παιδιά είναι οι ωφελούμενοι. Διασφαλίσαμε 60 εκατομμύρια περισσότερα (από τα 270 εκατομμύρια πήγαμε στα 331 εκατομμύρια) για βρεφονηπιακούς σταθμούς που σημαίνει ότι 20% περισσότερα παιδιά θα μπουν φέτος σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αυξήσαμε 30% τα εισοδηματικά κριτήρια. Έχουμε αυξήσει κατά 6.000 ευρώ για κάθε παιδί το εισόδημα κάτω από το οποίο μπορεί κάποιος να λάβει κρατική χρηματοδότηση. Για παράδειγμα μια οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως και 33.000 μπορεί να λάβει κουπόνι. Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουμε λάβει 120.000 αιτήσεις. Επίσης, έχουμε 58.000 αιτήσεις για βρέφη -μωρά έως 2,5 ετών- τη στιγμή που υπάρχουν στη χώρα μόνο 25.000 θέσεις για βρέφη. Μέσω της χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης αυτές οι θέσεις θα γίνουν 75.000 ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Στο μέτωπο των αναδοχών για παιδιά που βρίσκονται στις κοινωνικές δομές, ποια είναι η κατάσταση; 

Μέσα σε 1,5 χρόνο βρήκαμε οικογένεια για το 40% των παιδιών που ζούσαν σε ιδρύματα. Θεσμοθετήσαμε μηνιαίο επίδομα αναδοχής για κάθε ανάδοχο (ξεκινά από τα 325€ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και φτάνει μέχρι τα 2.000€ για παιδιά με αναπηρία), διευρύναμε τα ηλικιακά όρια των υποψηφίων αναδόχων (άτομα από 25 έως 75 ετών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι), διορθώνοντας ταυτόχρονα μία κατάφωρη αδικία, δίνοντας πλέον το δικαίωμα στην υιοθεσία και την αναδοχή σε φορείς του HIV και της ηπατίτιδας Β, εφόσον ακολουθούν τη θεραπεία τους. Με το νέο σύστημα που φτιάξαμε και εφαρμόζουμε, σε 6 μήνες γίνεσαι ανάδοχος. Και να υπενθυμίσουμε ξανά ότι ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Λέμε πως θέλουμε ένα σπίτι για κάθε παιδί και το εννοούμε.

Ποια μέτρα πάρθηκαν για τους οίκους ευγηρίας ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε εικόνες που δεν τιμούν την τρίτη ηλικία;

Με πάρα πολλή δουλειά αλλά και με τη στήριξη των εργαζομένων και των διοικήσεων των γηροκομείων καταφέραμε να είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χαμηλότερες απώλειες μέσα στα γηροκομεία. Ως Πολιτεία, λειτουργήσαμε με άμεσα αντανακλαστικά, βάλαμε αυστηρές προδιαγραφές, απαγορεύσαμε τα επισκεπτήρια, προχωρήσαμε σε τακτικούς ελέγχους και καταφέραμε να σώσουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας που ζουν στα γηροκομεία. Αναφορικά με τις κακοποιητικές συμπεριφορές εργαζομένων και διοικήσεων σε περιπτώσεις ηλικιωμένων, κινηθήκαμε άμεσα σε δύο άξονες. Από τη μια πλευρά, συγκεκριμενοποίησαμε το πλαίσιο ελέγχου από τις αρμοδιες αρχες – τις Περιφερειες – ώστε μέσω του κοινωνικού συμβούλου να γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος κι όχι τύποις σε κάθε δομή και να γνωρίζουμε αν τηρούνται οι προδιαγραφές στην ουσία τους και από την άλλη, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, ξεκινήσαμε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, ώστε να εξετάζεται κάθε ωφελούμενος ξεχωριστά και να μπορεί να διαπιστώνεται η όποια τυχόν κακοποιητική συμπεριφορά. Επιπλέον, νομοθετήσαμε τρία πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, όποιος εργάζεται σε φορέα που φροντίζει γιαγιάδες και παππούδες πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Δεύτερον, θεσμοθετήσαμε να υπάρχει πλέον μέσα σε κάθε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων, ένας υπεύθυνος προστασίας ο οποίος είναι υπεύθυνος να συλλέγει την πληροφορία απ’ τους εργαζομένους, απ’ τους ίδιους τους ωφελούμενους και από τους επισκέπτες που φοβούνται να πάνε στη εισαγγελία και την αστυνομία. Τρίτον, αλλάξαμε το πλαίσιο έτσι ώστε να μπορούν να επιβάλλονται ποινές όχι μόνο από την Περιφέρεια αλλά και κεντρικά από το Υπουργείο έτσι ώστε να προστατεύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας.

Πώς είναι η επαφή σας με τους ανθρώπους στην περιφέρεια Α Πειραιά;  Ποια είναι τα προβλήματα που σας αναφέρουν; 

Ο Πειραιάς είναι η πόλη μου. Η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η πόλη των γονιών και των παππούδων μου. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός. Συναντούσα και συναντώ καθημερινά συμπολίτες μας και η επαφή μαζί τους μου δίνει δύναμη να αγωνιστώ για την παράταξή μας, για την ανάδειξη του έργου μας, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στις ερχόμενες εκλογές. Θα αγωνιστώ για τον Πειραιά μια πόλη σύγχρονη και δυναμική στην οποία ολοκληρώνονται μεγάλες επενδύσεις και έργα όπως το μετρό και ο Πύργος του Πειραιά. Για ένα λιμάνι εξωστρεφές που πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και θα βρίσκεται.  Η ισότιμη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών είναι καθήκον και υποχρέωση μας. Επενδύουμε σε κοινωνικές δομές δίνοντας έμφαση στην υγεία και την εκπαίδευση, δίνουμε κίνητρα για νέες επενδύσεις και με στοχευμένες δράσεις λύνουμε προβλήματα που χρονίζουν. Κάποια από αυτά; Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ύδρα συζητήσαμε για τις αυξημένες ανάγκες στελέχωσης των υπηρεσιών ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο αλλά και για το ζήτημα της στέγασης των υπαλλήλων που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας στο νησί. Με τους Προέδρους των αγροτικών συνεταιρισμών στα Κύθηρα συζητήσαμε για όλα τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής και την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Στηρίζουμε έμπρακτα το έργο των τοπικών αρχών, ώστε όλοι μαζί να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του τόπου μας. Ως Πολιτεία, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύουμε διαρκώς την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας. 

Θεωρείτε ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι καταλύτης εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο; 

Αρχικά να βάλουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση. Η καταγγελία για την επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είναι ήδη στον δρόμο της διερεύνησης. Έγινε σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι και οι διαδικασίες; Η απάντηση είναι, ναι. Έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για το πολιτικό σκέλος; Ασφαλώς και έπρεπε και είναι κάτι που ο ίδιος επισήμανε από την πρώτη στιγμή. Μπορεί κανείς να επιλέξει να το δει ως ένα μεμονωμένο περιστατικό που θα διερευνηθεί σε βάθος, ή να προσπαθήσουμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη διαχρονική αυτή παθογένεια, με θεσμικές βελτιώσεις που θα θωρακίζουν τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Κάθε υπόθεση που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα έχει ιδιαίτερη σημασία αλλά αντιμετωπίζεται -όπως κάθε άλλο θέμα- από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας θεσμικά και με υπευθυνότητα.

Τι θα περιμένουμε από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; 

Πρωτοβουλίες ευθύνης και στήριξης, για όλους τους συμπολίτες μας. Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι πολιτεύεται με σύνεση και προγραμματισμό. Άλλωστε αυτό καταγράφεται κάθε μέρα από όλους τους οργανισμούς και όλους τους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Οι κυριότεροι τομείς της οικονομίας βελτιώνονται και παρουσιάζουν σαφείς αναπτυξιακές προοπτικές.

Ως αποτέλεσμα έχουμε τη συνεχή υπεραπόδοση της οικονομίας που δημιουργεί σημαντικό δημοσιονομικό χώρο. Έναν χώρο που μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όλες τις χρηματοοικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Και μας προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός είναι σταθερά προσηλωμένος στην εξάλειψη των αδικιών και των βαρών στη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούν και οι νέες μας πρωτοβουλίες: λιγότεροι φόροι και βάρη, περισσότερη και αποτελεσματικότερη συμπαράσταση στις επιχειρήσεις και στήριξη στους ευάλωτους συμπολίτες μας και τους νέους με στοχευμένες προτάσεις στεγαστικής πολιτικής.